Äntligen slipper man allt konstgjort elände
När jag bakat tidigare har jag precis som den stora majoriteten använt mig av vanligt vaniljpulver i tron att det innehåller vanilj. Men det man köper i butiken heter oftast vanillinpulver eller vanillinsocker och är något helt annat.
Låt oss börja från början.
Vanillin är den mest framträdande substansen i smaken vanilj. Den kan framställas på konstgjord väg och oftast använder man en metod som innebär att man får fram det ur rötad gran. Rötad är ett finare ord för rutten. Ur rutten gran alltså.
Man kan säga på naturlig men äcklig väg.
Eftersom riktig vanilj gjord utav en vaniljstång är ganska dyr så väljer de flesta i behov av smaken att gå den konstgjorda vägen. Billigt, men i ärlighetens namn, inte så himla smarrigt när man tänker efter.
I butikernas hyllor trängs allt från Vanillinsocker (hyfsat ärlig approach) till Vanilla (vanillin, inte så ärligt) men det finns också en liten vän för oss hemmabagare som inte riktigt har orken att skrapa ur en hel stång och mixa med socker.
KhoiSan Tea tillverkar vaniljpulver som är precis vad det låter som – pulveriserad vanilj gjord på stång från Madagaskar, utan några som helst tillsatser.
Kostar så klart mer än de artificiella alternativen, men det är värt varenda krona.
Man tar hälften så mycket som anges i recepten och smaklökarna jublar. Det går inte riktigt att beskriva känslan av att dels se de små bruna prickarna i degen och sen känna den lena, djupa vaniljsmaken.
Hittar man det inte hos sin lokala grosshandlare finns den att köpa på nätet.
10 kommentarer
Comments feed for this article
08 juni 2009 den 13:20
Bäst hittills – vi kallar den Söderlingaren « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] och solrosfrön 50/50) 25 gram vetegroddar 15 gram hela linfrön 30 gram ljus sirap 1/2 tesked vaniljpulver (dubbla om du använder vaniljsocker) 1. Dag 1, morgon Ta ut rågsurdegsgrunden ur kylen, släng […]
23 juni 2009 den 9:59
Hej min lilla citronmuffins med marshmallows! « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] och samtidigt fortsätta på citrustemat. Innehåll: 150 g smör 2 dl strösocker 2 ägg 3/4 tsk vaniljpulver (dubbelt om du använder vaniljsocker) 2 msk nypressad citron (cirka 1 pressad citron) Skalet från […]
06 juli 2009 den 15:03
Hallon- och blåbärscupakes med en touch citron « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] Innehåll: 100 gram smör (köp riktigt smör, inte margarin) 2 ägg 1 ½ dl strösocker 1 tsk vaniljpulver (kör du vaniljsocker så dubbla mängden) 2 dl rumstempererad mjölk 240 gram vetemjöl 2 tsk […]
08 juli 2009 den 11:20
Citroncupcakes – så enkla men så rackarns goda « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] (rumstempererat) 220 gram socker (2.5 dl) 2 ägg Skalet av 2 citroner Saften av 1 citron 1 tsk vaniljpulver (dubbla om du använder vaniljsocker) 180 gram vetemjöl 1 tsk bakpulver 120 gram mjölk (1.2 dl) […]
08 juli 2009 den 14:47
Danielles Browniecupcakes « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] 120 gram choklad 100 gram smör (inte margarin, smör) 1 1/4 dl socker 60 gram vetemjöl 1/2 tsk vaniljpulver eller dubbla mängden vaniljsocker 2 ägg 75g choklad, grovt hackad 1. Sätt ugnen på 180 grader. […]
10 juli 2009 den 14:05
Chokladcupcakes med hallonglasyr « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] dl creme fraiche 1.8 dl mjölk 1.2 dl olja (använde rapsolja som inte smakar något) 1 1/2 tesked vaniljpulver (dubbla om du använder vaniljsocker) 3 dl vatten (40 grader varmt) Glasyr: 1.2 dl smör 7 dl […]
06 oktober 2009 den 19:55
Nu ska det bakas bullar! « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] Vaniljsocker + vaniljpulver Kanel, mandelmassa och strösocker Krossade kardemummakärnor och […]
20 oktober 2009 den 15:45
Blåbärscupcakes – plain and simple « Mat Geek – eftersom allt är gott
[…] 280 gram strösocker 1 msk bakpulver 1/2 tsk salt 1/4 tsk bikarbonat 1/2 dl rapsolja 2 ägg 1 tsk vanilj tag det dubbla om du använder vaniljsocker 1 tsk citronskal (räkna med 2 citroner) 3 dl frysta […]
23 oktober 2009 den 13:23
Mikaela
Jag använder detta i allt, bakning, müsli, smoothies osv, världsbra produkt om man inte pallar att plocka ut vaniljfrön varje gång man är sugen på en hint av lyx!
22 december 2009 den 23:53
Pepparkakscupcakes med lingonfrosting — Matgeek på Taffel.se
[…] 1 tsk malda nejlikor 1 tsk kanel 1 tsk mald ingefära 1 1/4 tsk malda kardemummakärnor 1/4 tsk vanilj (dubbla om du använder vaniljsocker) 170 g smör 2 […]